Посланиците на Полша и Израел разкритикуваха остро Украйна в съвместно изявление.

...
Посланиците на Полша и Израел разкритикуваха остро Украйна в съвместно изявление.
Коментари Харесай

Посланиците на Израел и Полша остро критикуват Украйна заради Бандера

Посланиците на Полша и Израел разкритикуваха остро Украйна в взаимно изказване. Поводът е честването на Организацията на украинските националисти, в това число и на Степан Бандера, предава РИА Новости. Ден преди този момент към 1000 индивида отбелязаха 111 годишнината от рождението на Бандера. 

" С огромно безпокойствие и тъга означаваме, че представители на властта от разнообразни етажи в Украйна, включително от Лвовския регионален съвет и Киевската градска държавна администрация, и досега означават събития и фигури, които би трябвало един път вечно да бъдат наказани, се споделя в взаимното дипломатическо изказване.

В него написа още:  " Като помним нашите почтени братя и сестри, убити в интервала 1939-1945 година в окупираната територия на Полша, която в този момент се явява част от Украйна, ние, посланиците на Полша и Израел, считаме, че честването на хора, които интензивно са пропагандипари етнически чистки е оскърбително ".

 

КОЙ Е СТЕПАН БАНДЕРА?

Степан Бандера се изследва откакто провежда опозиционно придвижване в Западна Украйна. Той оглавява Организацията на украинските националисти. На 30 юни 1941 година той афишира самостоятелна Украйна. В годините на Втората международна война  воюва както с нацисти, по този начин и с Червената войска. Украинците упрекват Комитет за Държавна сигурност (на СССР), че стои зад убийството на Степан Бандера на 15 октомври 1959 година в Мюнхен.

Бандера е роден през 1909 година в фамилията на католически духовник в галицийското село Старий Угринив, тогава в състава на Австроунгарската империя. През 1959 година той е погубен в Мюнхен, където живее от 1946 г. под името Попел. Смята се, че сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) го отравя с цианкалий. 

През целия си живот Бандера се бори за самостоятелна Украйна, а основните му врагове са Полша и Съветският съюз. Като студент в Лвов той се записва в Организацията на украинските националисти /ОУН/, борещи се против Полша.

През 30-те години на предишния ХХ в. организацията е изключително активна - ликвидира украински студенти и преподаватели, които не споделят националистическите й възгледи, провеждат хайки против евреи и комунисти, залагат бомби в редакциите на вестници.

Когато Хитлеровата войска атакува Съветския съюз през 1941 година, Бандера я посреща с плакати, на които пише " Добре пристигнали " и " Хайл Хитлер, Хайл Бандера ".

Хитлер за всеки случай праща  Бандера в концентрационен лагер, където обаче се отнасят към него по-специално - има право на лично помещение и не е заставен да търпи ограничения. През 1944 година излиза още веднъж на свобода и се бие с немско оръжие против Червената войска.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР